CITROEN
  • Citroën C-Zero
MERCEDES
  • Mercedes-Benz C 350 e
  • Mercedes-Benz S-500 Plug-In Hybrid
NISSAN
  • Nissan Leaf
  • Nissan e-NV200 Evalia
OPEL/VAUXHALL
  • OPEL Ampera
PORSCHE
  • Porsche Cayenne S E-Hybrid
  • Porsche Panamera Diesel Plug-In
TESLA
VOLVO
  • Volvo V60 Plug-In
  • Volvo XC90 T8 PHEV
VOLKSWAGEN

Hyundai Kona Electric - új dizájn, új technológia, zéró károsanyag-kibocsátás

A Hyundai Kona Electric 2018-as bevezetése óta minden várakozást felülmúló kereslet mutatkozik a tisztán elektromos hajtású modell iránt.
New Hyundai Kona Electric
Két év alatt több mint 120 000 Kona Electric-et adtak el világszerte, ebből több mint 53 ezret Európában. 2020 augusztusában a Kona Electric három szériakivitelű példánya új hatótávolsági rekordot állított fel a németországi Lausitzringen, ahol egyetlen feltöltéssel 1026 kilométert tettek meg. 2020 januárjában Guinness világrekorderré vált a Kona Electric, mint a "Legnagyobb tengerszint feletti magasságot elérő elektromos gépkocsi" (Highest Altitude Achieved in an Electric Car), miután sikeresen átkelt az 5731 méter magasan fevő tibeti Sawula-hágón.

New Hyundai Kona Electric footage
A minden várakozást felülmúló kereslet miatt a Hyundai 2020 márciusa óta a Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) csehországi üzemében is gyártja a Kona Electric modellt. Az év végére az autó külső formajegyei több ponton jelentősen módosultak. Az új, zárt orrkialakítás, a friss rajzolatú LED-es nappali fények és az elöl aszimmetrikusan kialakított töltőaljzat a Kona Electric jellegzetes stíluselemeivá váltak. A kerékjárati íves burkolat előtt kialakított, függőleges légbeömlők jelentős mértékben csökkentik az első kerékdobon belül és annak környékén kialakuló légörvényeket és ezzel javítják az egész jármű aerodinamikáját.

New Hyundai Kona Electric highlights
Ami az utasteret illeti, újdonság a 10,25 colos digitális műszeregység, míg az opciós 10,25 colos AVN képernyő a legutóbbi modellfrissítés során jelent meg a rendelhető felszerelések sorában. Az AVN (Audio, Visual and Navigation) képernyő olyan multimédiás és kényelmi funkciókat kínál, mint a Bluelink, a Hyundai LIVE szolgáltatások, vagy az Apple CarPlay és Android Auto. A Bluelink funkcióval okostelefonnal vagy a hangfelismerés használatával lehet vezérelni az autót. Az alkalmazás képes megjeleníteni a gépkocsi hatótávolságát, az akkumulátor töltöttségét, illetve a különböző otthoni vagy nyilvános töltőrendszerekkel történő töltés várható időtartamát. Szintén a Bluelink alkalmazáson keresztül, egyetlen gombnyomással a távolból lehet elindítani és leállítani a Remote Charging funkcióval a töltési folyamatot.

New Hyundai Kona Electric
Csakúgy mint eddig, az új Kona Electric is kétféle emissziómentes, akkumulátoros elektromos hajtással rendelhető. A nagy hatótávolságú változat 64 kWh kapacitású akkumulátora egy 204 LE (150 kW) csúcsteljesítményű villanymotort hajt, amellyel az autó álló helyzetből 7,9 mp alatt gyorsul 100 km/órára. Az alapváltozat akkumulátorának kapacitása 39,2 kWh, villanymotorjának teljesítménye 136 LE (100 kW), a 0-100 km/óra sprint ideje 9,9 másodperc. A nagyobb hatótávolságú akkumulátorral szerelt modellvariáns legnagyobb sebessége 167 km/óra, míg az alapverzióé 155 km/óra. Mindkét hajtáslánc 395 Nm maximális forgatónyomatékot ad le 0/perc-től, azaz álló helyzetben.

New Hyundai Kona Electric
A 2020 modellévű Kona Electric új gumiabroncsokat kapott, ezekkel a 64 kWh kapacitású akkumulátorral szerelt változat a WLTP-norma szerint 484 kilométert képes megtenni egyetlen feltöltéssel, ezzel kategóriaelső. A 39,2 kWh-os modell maximális hatótávolsága 305 km a WLTP szerint.

New Hyundai Kona Electric
A lítium-ion polimer akkumulátor mindössze kb. 47 perc alatt 10-ről 80 százalékos szintre tölthető fel 100 kilowattos, egyenáramú gyorstöltő berendezés segítségével. A Kona Electric opciós 10,5 kW-os, háromfázisú fedélzeti töltője kompatibilis a nyilvános, háromfázisú váltóáramú töltőállomásokkal, illetve a megfelelő otthoni fali töltőboxokkal. A rendszer használatával jelentősen lerövidíthető a töltés időigénye. A kábelbe épített vezérlőegységgel felszerelt ICCB kábellel akár hagyományos háztartási aljzatról is tölthető az autó.

New Hyundai Kona Electric
Az új Kona Electric a SmartSense átfogó, kategóriaelső aktív biztonsági és vezetőtámogató funkcióival a Hyundai legmodernebb biztonsági csomagját kapta. A SmartSense szolgáltatásai a következők: holttéri ütközésre figyelmeztető rendszer (Blind-Spot Collision-Avoidance Assist, BCA), hátrameneti ütközés-elkerülő támogatás (Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist, RCCA), elöl haladó jármű elindulására figyelmeztető jelzés (Leading Vehicle Departure Alert, LVDA), biztonságos kiszállás figyelmeztető rendszer (Safe Exit Warning, SEW), hátsó ülések foglaltságára figyelmeztető rendszer (Rear Seat Alert, RSA), elülső ütközés-elkerülő támogatás gyalogos- és kerékpáros-felismeréssel (Forward Collision-Avoidance Assist with pedestrian and cyclist detection, FCA-Ped), intelligens sebességtartó automata Stop and Go funkcióval (Smart Cruise Control with Stop and Go, SCC w/S+G), sávkövető segédlet (Lane Following Assist, LFA), sávelhagyást gátló rendszer (Lane Keeping Assist, LKA), intelligens sebességkorlátozás-figyelmeztetés (Intelligent Speed Limit Warning, ISLW), vezető éberség-felügyeleti riasztás (Driver Attention Warning, DAW).

Sajnos magyarországi aktualitása még nincs, de a Hyundai 2020-ban bejelentette pán-európai integrált nyilvános töltési szolgáltatásának, a Charge MyHyundai-nak a bevezetését. Az új Kona Electric tulajdonosai ennek köszönhetően Európa-szerte több mint 170 ezer töltőponthoz férhetnek hozzá, a töltési költségeket pedig egyszerűen, egy mozdulattal fizethetik kártya vagy a MyHyundai alkalmazás segítségével. Az autósok az AVN navigációs rendszer segítségével könnyedén megtalálhatják a legközelebbi, rendelkezésre álló töltőállomásokat.