CITROEN
  • Citroën C-Zero
MERCEDES
  • Mercedes-Benz C 350 e
  • Mercedes-Benz S-500 Plug-In Hybrid
NISSAN
  • Nissan Leaf
  • Nissan e-NV200 Evalia
OPEL/VAUXHALL
  • OPEL Ampera
PORSCHE
  • Porsche Cayenne S E-Hybrid
  • Porsche Panamera Diesel Plug-In
TESLA
VOLVO
  • Volvo V60 Plug-In
  • Volvo XC90 T8 PHEV
VOLKSWAGEN

Peugeot iOn - a zoldhajtas.hu kérdez, az értékesítő válaszol

A 100 százalékban elektromos kisautó, a Mitsubishi i-MiEV és a Citroën C-Zéro ikertestvére csak addig drága, ameddig kifizetjük. Az üzemeltetése viszont szinte teljesen ingyenes és emissziómentes!
Peugeot iOn
Ladó Balázst, a Duna Autó Zrt. junior értékesítési tanácsadót kérdeztük a Peugeot 100 százalékban elektromos kisautójáról.

- Úgy tudjuk, hogy a Peugeot iOn egy tőről fakad a Mitsubishi i-MiEV-vel. Valóban csak a logo és a felirat más a két autón?
- A két márka elektromos kisautóinak külső megjelenésében valóban csak apró különbségek vannak (az elektromos Peugeot krómoroszlánja fehér betétet visel, valamint eltérés van az első fényszóró foncsorában és az iOn hátsó lámpaburájában), a beltérben pedig eltérő a kárpit színe. A teljesítmény, a nyomaték, a gyorsulás és a végsebesség tekintetében a Mitsubishi i-MiEV és a Peugeot iOn teljesen megegyeznek.

- A jelenleg kapható modellt mióta gyártják?
- A Peugeot iOn 2011 óta elérhető.

- Igaz, hogy az iOn hátsókerék hajtású?
- Igaz, a padló alatt elhelyezett motor a hátsó kerekeket hajtja.

- Mekkora hely van benne az utasoknak?
- A kívülről rendkívül kompaktnak tűnő Peugeot iON belül meglepően tágas utastérrel rendelkezik. A magas építésnek és a 2,55 m-es tengelytávnak köszönhetően tágas az utastér, négy felnőtt kényelmesen utazhat benne. A vezető ülésének magassága állítható, a két különálló ülésből álló hátsó üléspad támlája pedig külön-külön ledönthető.

- Van csomagtartója? Mekkora? Bővíthető is?
- A hátsó ülések külön-külön lehajthatóak, így a csomagtartó mérete tovább növelhető. Az iON akár kis furgonná is alakítható: az üléspad és a biztonsági övek kiemelésével sík rakodófelületet nyerhetünk. A szőnyeggel borított csomagtérpadlóhoz csomagtér elválasztó is tartozik. Az autó ezáltal 1 m3-es rakodótérrel bővül, mely 330 kg súly szállítására alkalmas (nettó súly 308 kg). Poggyászfedő opcióban rendelhető.

Peugeot iOn
- Egyetlen feltöltéssel mekkora távolságot képes megtenni? Alkalmas az autó a napi használatra, pl. munkába járásra?
- Az iON akkumulátorának kapacitását a valós használati igényekkel és közlekedési viszonyokkal összhangban tervezték meg. A lítium-ion akkumulátornak és a fékezési energia visszanyerésének köszönhetően a maximálisan megtehető táv 150 km, ami tökéletesen megfelel a városban közlekedő autósok szükségleteinek, hiszen napi utazásaik 90 százalékában nem tesznek meg többet 60 kilométernél.

- Mi a helyzet télen? Mennyire csökkenhet le a hatótávolság?
- A téli hidegben a fűtés 5-45 százalékkal csökkentheti le a hatótávolságot.

- Milyen akkumulátor hajtja?
- Lítium-ion akkumulátor.

Peugeot iOn
- Mekkora az akkucsomag kapacitása?
- 16 kWh kapacitású, 330 Voltos

- Hogyan és hol tudom tölteni? Milyen töltési módot ajánlanak hozzá? Lehet gyorstöltővel is tölteni? Ha a 220 V-os töltést választja valaki, mennyi idő szükséges a legalább 80%-os töltöttség eléréséhez?
- Az iOn-t rendkívül egyszerűen, 6 óra alatt újra lehet tölteni közönséges 220 voltos konnektorról. Gyorsfeltöltésre is lehetőség van, mégpedig nagyfeszültségű töltőkészülékről, mely által 15 perc alatt 50 százalékos, fél óra alatt pedig 80 százalékos feltöltöttséget lehet elérni.

- Mekkora a villanymotor teljesítménye?
- A Peugeot iOn maximális teljesítménye 49 kW (66 LE), maximális nyomatéka 196 Nm, a folyamatosan rendelkezésre álló nyomaték 65 Nm

- Mekkora az autó gyorsulása és a végsebessége?
- 130 km/h maximális sebességével és kitűnő gyorsulásával (3,5 másodperc alatt gyorsul 30 km/h-ról 60 km/h-ra), az iOn minden úton otthon érzi magát.

- Milyen kényelmi felszerelések tartoznak az alapfelszereltséghez?
- Állítható magasságú vezetőülés, automata fényszórókapcsolás, bőrbevonatú kormánykerék és váltógomb, elektromos ablakemelők elöl és hátul (vezetőoldalon lefelé szekvenciális), elektromosan állítható, elektromosan behajtható, fűthető visszapillantó tükrök, fűthető vezetőülés, központi zár távirányítóval, szervokormány elektromos rásegítéssel, osztottan dönthető, hátsó üléstámlák, 12V-os csatlakozó a középkonzolon, MP3 rádió-CD 4 hangszóróval, USB csatlakozóval, Bluetooth kihangosítóval, 1 db hálózati és 1 db gyorstöltő csatlakozó, valamint háztartási töltőkábel (220V 10A)

- Klíma van benne?
- Igen, automata klímaberendezés, aktívszén szűrővel.

- Milyen aktív és passzív biztonsági felszerelésekkel rendelhető? Milyen vezetéstámogató rendszerei vannak?
- 2 db 3 pontos ISOFIX rögzítés, 3 pontos biztonsági övek övfeszítővel és överő-határolóval, blokkolásgátló (ABS) és elektronikus fékerőelosztó, ESP és kipörgésgátló, gyermekzár, ködfényszórók, oldal- és függönylégzsákok, övek becsatolására figyelmeztető jelzés elöl és hátul, vezető- és utasoldali légzsákok

- Készült róla Euro NCAP törésteszt?
- A Peugeot iOn a 2011-es Euro NCAP törésteszten négy csillagot kapott.

- Az állami támogatással és az egyéb kedvezményekkel mennyi egy új iOn ára?
- Az új iOn listaára bruttó 9.200.000 Ft, amihez természetesen igényelhető a 1,5 millió forintos állami támogatás.

- Van esetleg valamilyen akciós ár, éppen futó akció a jelenlegi modellre?
- Erre a modellre jelenleg nincs akció.

- Milyen hataridővel vállalják a szállitást?
- Minimum 3 hónap.

- Mennyi garanciát ad a Duna Autó az autóra?
- A Duna Autó 5 év garanciát vállal az autóra.

- Ha valaki további részletek után érdeklődik, hol találja meg Önt?
Keresse Ladó Balázs junior értékesítési tanácsadót a Duna Autó Zrt. Peugeot szalonjában, H-1037 Budapest, Szőlőkert utca 8. Tel.: +36 1 801-4007 Fax.: +36 1 801-4110 E-mail: ladobalazs@dunaauto.hu