CITROEN
  • Citroën C-Zero
MERCEDES
  • Mercedes-Benz C 350 e
  • Mercedes-Benz S-500 Plug-In Hybrid
NISSAN
  • Nissan Leaf
  • Nissan e-NV200 Evalia
OPEL/VAUXHALL
  • OPEL Ampera
PORSCHE
  • Porsche Cayenne S E-Hybrid
  • Porsche Panamera Diesel Plug-In
TESLA
VOLVO
  • Volvo V60 Plug-In
  • Volvo XC90 T8 PHEV
VOLKSWAGEN

A Toyota repülő eVTOL taxival lép be az UAM-piacra?

A Toyota 394 millió dollárral, fő befektetőként finanszírozza a Joby Aviation áttörésnek számító eVTOL (electric Vertical Take-Off and Landing) légi járművének fejlesztését és előállítását.
A Toyota együttműködésbe kezdett a légi közlekedési eszközöket gyártó kaliforniai székhelyű Joby Aviation (Joby) céggel, amely tisztán elektromos, függőlegesen felszálló és landoló (eVTOL) légi eszközök fejlesztésével és kereskedelmével foglalkozik. Ezek a járművek lehetővé teszik a gyors, csendes és kedvező árú légi szállítás széles körű elterjedését. A Joby tervei szerint 2023-ig kereskedelmi forgalomba kerülhet az eVTOL repülőgép. A légitaxival utazni egy idő múlva nem kerül majd többe, mint egy földi fuvar.

- A légi közlekedés mindig is a hosszú távú célok közt szerepelt a Toyotánál. Miközben folytatjuk autóipari tevékenységünket, tekintetünket már az égbolt felé fordítjuk. A Joby a fejlődésben lévő eVTOL ágazat újítója, ezért velük együtt állunk a légi közlekedés kihívásai elé, hogy ezzel a lehetőséggel forradalmasítsuk a jövő közlekedését. Ez az új és izgalmas kaland remélhetőleg örömet hoz mindenki számára, és a mozgás szabadságát kínálja majd ügyfeleinknek, most már nemcsak a földön, hanem a levegőben is – árulta el Akio Toyoda, a Toyota Motor Corporation világszintű elnöke és igazgatója.

Toyota Joby C eVTOL
A Joby C sorozat 590 millió dolláros finanszírozásának fő befektetőjeként a Toyota továbbra is támogatja az olyan fejlődő technológiákat, amelyek mindenki számára lehetővé teszik a mobilitást ("Mobility for All").

Mobility for All
Amellett, hogy 394 millió dollárt fektet be a Joby-ba, a Toyota a gyártásban, a minőségbiztosításban és a költségek ellenőrzésében szerzett tapasztalatával is támogatja a Joby Aviation áttörésnek számító eVTOL légi járművének fejlesztését és előállítását.

- A Toyota befektetése soha nem látott pénz- és forrásbeli elköteleződést jelent számunkra és az új iparág számára. Ez nagy szó, hiszen a világ egyik vezető autógyártójáról van szó. A Toyotát világszerte termékei minőségéről és tartósságáról ismerik, melynek alapját a részletek iránti aprólékos figyelem és a gyártási folyamatok kiválósága képezi. Izgatottan várom, hogy hadra foghassuk a Toyota tervezési és gyártási kapacitását. Ezek fognak segíteni bennünket abban, hogy emberek milliárdjai spórolhassanak egy órát mindennapi ingázásuk során – nyilatkozta JoeBen Bevirt, a Joby Aviation alapító vezérigazgatója. A Joby ötszemélyes (a pilótával együtt) légijárműve több mint 320 km/órás sebességel képes 240 km-t repülni egy töltéssel, miközben 100-szor halkabb, mint egy hagyományos repülőgép.

Mindkét vállalat meggyőződése, hogy az autóiparból hozott szinergiák kihasználása és a Toyota gyártási rendszeréből (Toyota Production System) átvett folyamatok alkalmazása segíti majd a légi jármű hatékony tömegtermelésének kialakítását, miközben segítséget nyújt a Joby számára egy csúcsminőségű, tartós és megbízható jármű elkészítésében, amely mindenben megfelel a biztonsági előírásoknak is. A Toyota ügyvezető alelnöke, Shigeki Tomoyama, a Joby igazgatótanácsának tagja lesz, és aktív szerepet vállal a stratégiai irányok meghatározásában.

Toyota Joby C eVTOL
Háttér:
A Joby vezető szerepet tölt be az eVTOL légi járművek fejlesztésében. Ezek a szerkezetek kombinálják a helikopterek és a kisrepülőgépek elemeit. Előnyük a magas fokú megbízhatóság, a zéró károsanyag-kibocsátás, a gyors repülési sebesség és a csendes működés. Ez a fajta légi jármű alacsony költséggel üzemeltethető, alacsonyak a karbantartási költségei és fejlett biztonsági jellemzőkkel rendelkezik. A Toyota reményei szerint az új együttműködés a Joby Aviation vállalattal segít a városi, igény szerinti légi közlekedés, az Urban Air Mobility tömeges elterjesztésében és új kategóriát teremt az emberek és árucikkek szállításában. Az eVTOL-taxik megjelenésével új szolgáltatások jöhetnek létre, amelyek segítenek enyhíteni az állandó mobilitási problémákat. Ilyenek egyebek mellett a forgalmi dugók a városokban, a növekvő környezeti hatások és a közlekedési lehetőségek hiánya a ritkán lakott területeken.

Forrás: Varga Zsombor
PR manager
Toyota Central Europe Kft.* * *