CITROEN
  • Citroën C-Zero
MERCEDES
  • Mercedes-Benz C 350 e
  • Mercedes-Benz S-500 Plug-In Hybrid
NISSAN
  • Nissan Leaf
  • Nissan e-NV200 Evalia
OPEL/VAUXHALL
  • OPEL Ampera
PORSCHE
  • Porsche Cayenne S E-Hybrid
  • Porsche Panamera Diesel Plug-In
TESLA
VOLVO
  • Volvo V60 Plug-In
  • Volvo XC90 T8 PHEV

VW e-Crafter - egy újabb zöld-rendszámos a Volkswagentől!

A zöld rendszámra és az állami támogatásra jogosult e-Crafter már megvásárolható a magyarországi márkakereskedésekben is.
A magastetős, zárt furgonként készülő e-Crafter a Volkswagen Haszonjárművek közül az első nulla károsanyag-kibocsátású, villannyal hajtott teherautó. A legkülönfélébb városi felhasználásra fejlesztették ki, például csomagkézbesítésre, kisiparosok, kiskereskedők és energiaszolgáltatók szállítási és terítési feladatainak ellátására.

VW e-Crafter
Az L3H3 modell elektromos változata 5,986 m hosszú, 2,04 m széles és 2,59 m magas, a tengelytávja 3,64 m. A hajtáslánca az e-Golfé, a terhelhetősége és a hasznos raktere közel azonos a hagyományos Crafter-ével.

A vezetőülés két kartámaszos, hidraulikus rugózású, az alapáron háromszemélyes vezetőfülke utasülései is kellően szélesek és merev tartásúak. A nagy, elektromosan be- és kihajtható, osztott visszapillantó tükrök, a tolatókamera, valamint a kategóriában elsőként alkalmazott elektromechanikus szervokormány már-már személyautós kényelmet nyújtanak. A vezetőt az aktív vezetéstámogató segédrendszerek egész sora segíti, mint például a követési távolság adaptív szabályzása (ACC), a másodlagos ütközésvédelem, az oldalszél-asszisztens, az aktív sávtartó vagy a kiparkolást segítő berendezés.

A második generációs Crafter-t már eleve annak figyelembevételével fejlesztették ki, hogy lesz elektromos változata is, így a tervezőknek sikerült optimálisan elhelyezni az elektromos hajtáslánc elemeit. A lítium-ion akkumulátorcsomagot a karosszéria alá építették be, így változatlan maradt a 2,59 méter magas, 10,7 köbméteres raktér. A specifikációtól függően a legnagyobb hasznos teherbírás akár 975 kg is lehet. A raktér hossza 3,201 méter, teljes szélessége 1,832 m, magassága 1,861 m, a hátsó ajtók 270 fokban nyithatók.

Az e-Crafter egy töltéssel a WLTP szerint 160 kilométert képes megtenni, ez megfelel a városi kishaszonjárművek napi futásigényének, miként a 90 km/órában korlátozott maximális sebessége is elegendő a városi használatra. A jármű orrában elhelyezett EEM85 szinkron villanymotor legnagyobb teljesítménye 100 kilowatt (136 lóerő), míg legnagyobb nyomatéka 290 Nm. A nyomatékot egy differenciálművön keresztül egyfokozatú fordulatszám-csökkentő áttétel továbbítja az első kerekekhez. A 35,8 kWh kapacitású akkumulátor 40 kW-os egyenáramú CCS töltőről 45 perc alatt tölthető fel 80 százalékosra. 7,2 kW-os, váltakozó áramú fali töltőről ehhez 5 óra és 20 perc szükséges.

VW e-Crafter
A Volkswagen 4 év vagy 200 ezer kilométer garanciát vállal minden új Crafterre, az akkumulátorra 8 év vagy 160 ezer kilométer a jótállás. Az átrozsdásodási garancia 12 évre szól. Az e-Crafter karosszériája a lengyelországi Września városban nemrég épült üzemben készül, a hajtást Hannoverben kézzel szerelik minden egyes modellbe.