GreenGo - tapasztalatok és jótanácsok (leendő) villanyverda tulajdonosoknak

Az első hazai elektromos car-sharing szolgáltató és egyben az egyik legnagyobb villanyverda-flotta üzemeltetői az elmúlt hideg napok után négy pontban foglalták össze tapasztalataikat.
Az első és legfontosabb: mivel az elektromos autókban is akkumulátor biztosítja a működést, úgy, mint a mobiltelefonokban, ezért nagy hidegben az autó is gyorsabban merül le, úgy, mint a mobiltelefon a sípályán. Ha megy az autóban a fűtés, márpedig a mínuszokban ezt elvárjuk, akkor meg egyenesen nagyon gyorsan le tudnak merülni az elektromos autók akkumulátorai. Figyeljünk erre oda!

A második: bármennyire is kezd népszerűvé válni az elektromos autózás, a fővárosban még mindig nagyon kevés a töltőhely. Egyelőre "sok az eszkimó és kevés a fóka" helyzet van, ami azt jelenti, hogy hidegben a meglévő kevés töltőhelyen gyakrabban fordulnak meg az elektomos autók – ennek következtében néha a szokásosnál is többet kell az autósoknak várni, amíg rájuk kerül a sor. Ezzel Budapesten télen minden elektromos-autósnak számolnia kell.

A harmadik: igen, amikor fázunk, türelmetlenebbek vagyunk. Ebben a hidegben sokan várakozunk a töltőállomásokon, ilyenkor elkerülhetetlenül idegesebbek, feszültebbek vagyunk. A mi tapasztalatunk mégis az, hogy mintha az elektromos-közösség mégis jobban viselné az ilyen megpróbáltatásokat, tagjai “jobb fejek”. Már létezik - vagy legalábbis formálódik - egy igazi közösség.

A negyedik és legfontosabb: a GreenGo-nál szabály, hogy másokat engedjünk magunk elé a töltőállomáson. Új szolgáltatóként kötelességünknek érezzük, hogy példát mutassunk más autós társainknak is. Ezért autóinkat leginkább csak éjszaka “off time” töltjük, amikor senki mást nem tartunk fel, ebben a zord hidegben pedig, amikor időről-időre mi is rászorulunk a nappali töltésre, mindenkit magunk elé engedünk.

Összefoglalva:
Elektromosan autózni az év minden napján jó és még akkor is ez a legkörnyezetbarátabb közlekedés Budapesten, ha télen néha kihívások elé állítanak minket az akkumulátorok. Akinek fontos a friss, fiatalos, trendi és környezettudatos közlekedés, a GreenGo-nál jobb élményt télen sem kaphat. (Ez volt a reklám helye!)

GreenGo – Enyém. Tiéd. Miénk.
A GreenGo egy budapesti autómegosztó hálózat, amely 45 elektromos Volkswagen e-up!-ból álló flottát bocsát azok rendelkezésére, akik "reális alternatívát keresnek a nehézkes belvárosi tömegközlekedésre, fáznak már a Bubin, nem akarnak drága pénzen saját gépjárművet fenntartani, vagy csak fáj a szívük, ha marokszám dobálják a százasokat a parkolóautomatákba".