CITROEN
  • Citroën C-Zero
MERCEDES
  • Mercedes-Benz C 350 e
  • Mercedes-Benz S-500 Plug-In Hybrid
NISSAN
  • Nissan Leaf
  • Nissan e-NV200 Evalia
OPEL/VAUXHALL
  • OPEL Ampera
PORSCHE
  • Porsche Cayenne S E-Hybrid
  • Porsche Panamera Diesel Plug-In
TESLA
VOLVO
  • Volvo V60 Plug-In
  • Volvo XC90 T8 PHEV
VOLKSWAGEN

Már Európában is előrendelhető a tisztán elektromos Harley-Davidson LiveWire

Az első villany-Harley-k 2019 szeptemberében érkezhetnek Magyarországra.
- Soha nem látott mértékű érdeklődés mutatkozik a modell iránt, rengetegen akarják elsőként megkaparintani. Örömmel adjuk át az új LiveWire-t szerencsés tulajdonosaiknak még idén ősszel. A LiveWire a vállalat nagyon izgalmas új terméke és hihetetlen motorozási élményt jelent. Biztosak vagyunk abban, hogy a modell iránti igény messze felülmúlja majd a kezdeti kínálatunkat - nyilatkozta Steve Lambert, a H-D nemzetközi marketing igazgatója.

Annyit tehát máris tudunk, hogy az érdeklődés nagyon intenzív és 2019-re elég szűkös készlet áll rendelkezésre. De milyen motorkerékpár a LiveWire?

0-ról 100-ra 3,0 másodperc, 100-ról 129-re 1,9 másodperc alatt gyorsul... Az öntött alumínium házban elhelyezett lítiumion cellákat tartalmazó nagyfeszültségű akkumulátor, hivatalos nevén az újratölthető energiatároló rendszer (Rechargeable Energy Storage System, RESS) egy töltéssel 225 km hatótávot biztosít városban, vagy 142 km-t kombináltan, városban és autópályán.

Éjszaka bármelyik normál háztartási konnektorról lehet tölteni, másnap reggelre full-on lesz. Ennél gyorsabb a töltés a nyilvános, 3. szintű egyenáramú gyorstöltő állomásokon lehetséges, ezeken 40 perc alatt 80, egy óra alatt 100%-os töltöttséget lehet elérni.

CCS Combo a tankon - tele kérem kilométerrel!
A motorkerékpár tervezői az elsőként alkalmazták a korábban erre nem használt mértékegységet, a km-t elektromos jármű töltéséhez. A motorosnak nem kell már sem villanyszerelőnek, sem villamosmérnöknek lennie ahhoz, hogy kiszámítsa mekkora teljesítménnyel kell töltenie járművét egy adott távolság megtételéhez. A Harley a töltési teljesítményt kW-ok helyett km-ben adja meg, eszerint a CCS Combo csatlakozón át a hagyományos háztartási konnektor óránként 20 kilométert, a gyorstöltés óránként 308 kilométert tölt a motorkerékpárba. Így sokkal egyszerűbb, mint a kW-okkal kalkulálni. Valami Amerika!

A LiveWire™ modellt elektronikus futóművezérlési rendszerrel (ECC) szerelték fel. A rendszer kiterjed a kanyarodás-könnyítő blokkolásgátló fékrendszerre (ABS), a kipörgésgátlóra (TCS) és a nyomaték-optimalizált kipörgéshatároló rendszerre (DSCS). Az ECC bizonyos helyzetekben stabilitáskontrolláló funkciót is betölt a hátsó kerékre gyakorolt forgatónyomaték szabályozásával. A szükséges helyeken az elektronikus vezérlést és a hidraulikát kombinálja és a legújabb hattengelyes menetdinamikai szabályozórendszert (IMU), valamint ABS-érzékelő technológiát alkalmazza.

A nagy teljesítményű SHOWA® első és hátsó felfüggesztést egy rendkívül stabil, könnyed öntött alumínium váz teszi teljessé, ezzel biztosítva a precíz, kiváló reakcióképességű menetdinamikát.

A motorkerékpárt H-D™ Connect szolgáltatással szerelték fel - ez egy olyan technológia, amely mobiltelefonos összeköttetést biztosít a LiveWire és tulajdonosa között egy okostelefon segítségével a Harley-Davidson™ alkalmazás használatával.

H-D Connect - 2020 LiveWire | Harley-Davidson
A LiveWire™ igencsak "kényelmes" modell a hagyományos belsőégésű motorral szerelt társaival szemben, nem kell például motorolajat, gyertyákat, légszűrőt cserélni vagy a primer hajtást szervizelni. Az elektromos hajtás kiküszöböli az etanol-alapú üzemanyaggal és a szezonon kívüli tárolással összefüggő problémákat is. Azért a LiveWire™ motorkerékpáron is van néhány olyan mechanikai és "fogyóeszköz", mint például az ékszíj feszessége, a fékfolyadék szintje, a fékpofák és az abroncsok állapota, amelyek igényelnek némi törődést vagy szervizelést a javasolt időközökben és a motorozás előtt.

Harley-Davidson Project LiveWire
Forrás: Szabó Zsuzsanna
Marketing és PR menedzser