CITROEN
  • Citroën C-Zero
MERCEDES
  • Mercedes-Benz C 350 e
  • Mercedes-Benz S-500 Plug-In Hybrid
NISSAN
  • Nissan Leaf
  • Nissan e-NV200 Evalia
OPEL/VAUXHALL
  • OPEL Ampera
PORSCHE
  • Porsche Cayenne S E-Hybrid
  • Porsche Panamera Diesel Plug-In
TESLA
VOLVO
  • Volvo V60 Plug-In
  • Volvo XC90 T8 PHEV
VOLKSWAGEN

A PEUGEOT e-EXPERT kapta az International Van Of The Year 2021 díjat

A PEUGEOT e-EXPERT a hatodik olyan PEUGEOT furgon, amelyet kitüntettek a 1992-ben alapított, nagy presztízsű díjjal.
Az International Van of the Year vagy röviden az IVOTY tulajdonképpen a legnevesebb díj, amit csak egy kishaszonjármű elnyerhet. A díj nyertesét minden évben 25 szakújságíró választja ki, a nemzetközi zsűri tagjai 25 szakmai folyóiratot képviselnek az EU-ból, Oroszországból és Törökországból. A győztes jármű egy éven át viselheti karosszériáján az IVOTY díj emblémáját.

International Van of the Year 2021 - New PEUGEOT e-EXPERT
A PEUGEOT márka 2020-ban már hatodik alkalommal nyerte el az 1992-ben alapított díjat.

A nagy presztízsű díj elnyerésében nagy szerepe volt annak, hogy az e-EXPERT minden szituációban megállja a helyét, köszönhetően a mindennapokat megkönnyítő belső kialakításának, az alkalmazott legmodernebb technológiáknak és az előkelő stílusnak. Mivel a 100%-ban elektromos hajtású furgon bejuthat a korlátozott behajtási zónákba és a belső városrészekbe is, így piaci rést is betölt a kompakt furgonok között.

Az autó a "power of choice", azaz a "választás szabadsága" stratégia jegyében született. Vásárláskor kétféle akkumulátor-csomagból lehet választani, a nagyobb akkuval a WLTP ciklus szerint akár 330 km-es hatótávolság is lehetséges. A furgon háromféle hosszban készül, az L1 Compact 4,6 m, az L2 Standard 4,95 m hosszú valamint az L3 Long, ez utóbbi 5,30 méteres. A kabinváltozatok piaconként változnak. A háromszemélyes Moduwork üléspadnak köszönhetően a modularitás továbbra is referenciaértékű a kategóriában. A szélső ülés lehajtásával hosszú tárgyak szállítása is lehetővé válik a válaszfalon kialakított csapóajtónak köszönhetően.

PEUGEOT EXPERT / e-EXPERT
Hasznos terhelhetősége elérheti az 1275 kg-ot és egy tonnányi terhet vontathat. Az akár 6,6 m³-es raktere a belső égésű motorral szerelt modellével megegyező. Ezek mellett néhány apró megkülönböztető elemmel kiegészítve megőrizte a hagyományos, belső égésű motorral szerelt PEUGEOT Expert izmos, robusztus és minőséget sugárzó stílusát és valamennyi más előnyét is, mindezeket zéró helyi károsanyag kibocsátás mellett.

International Van of the Year 2021 - New PEUGEOT e-EXPERT
Elöl és hátul maradt a fénybontó, dikroikus oroszlán embléma, amely megváltoztatja színárnyalatát attól függően, hogy milyen szögből nézzük. Módosították az első hűtőmaszkot és egy krómozott e-EXPERT felirat került hátulra. A bal első kerékdob felett az elektromos töltőnyílás CCS Combo csatlakozóval emlékeztet arra, hogy ez egy tisztán elektromos jármű!

International Van of the Year 2021 - New PEUGEOT e-EXPERT
Az utastérben új az elektromos üzemhez igazított színes LCD kijelzős műszeregység. A központi kijelzőn megváltozott a grafikai megjelenítés, amely TomTom 3D Trafic navigáció jelenléte esetén az elérhető töltőpontokról és az autó hatósugaráról is informál a töltöttség függvényében.

International Van of the Year 2021 - New PEUGEOT e-EXPERT
Elektromos a kézifék is, az automata váltó karja helyett új vezérlőelem a menetmód választó mellé beépített DRIVE MODE "e-Toggle" billentyű. A maximális hatótáv elérésének érdekében választani lehet az Eco, a mindennapos használathoz optimális Normal és a súlyos rakomány szállítására optimalizált Power üzemmód közül. A fogyasztás ECO üzemben 60 kW, 190 Nm nyomatékkal, Normal-ban 80 kW, 210 Nm és 100 kW 260 Nm nyomatékkal Power üzemmódban.

Köszönhetően a padlólemez alatt elhelyezett akkumulátoroknak, amelyek nem vesznek el helyet a raktérből, az e-EXPERT ötvözi a kompakt külső és a maximális belső tér nyújtotta előnyöket. Ez a felépítés fokozza a karosszéria merevségét is, így a belsőégésű motor hajtotta modellekhez képest kellemesebb és élvezetesebb a vezetési élmény. Mindehhez az optimális súlyelosztás is hozzájárul.

A vezető minden helyzetben könnyedén irányíthatja az autót, köszönhetően az elektromos változathoz optimalizált szervokormánynak, a kompakt változat mindössze 11,3 méteres fordulókörének és az alapból 1,9 méter alatti magasságnak, amely a karosszériaváltozattól függően lehetővé teszi a behajtást a legtöbb mélygarázsba is.

Az e-EXPERT 100 kW teljesítménnyel és 260 Nm nyomatékkal rendelkező, 100%-ban elektromos hajtásláncát a többféle meghajtásra tervezett moduláris EMP2 (Efficient Modular Platform) padlólemezre tervezték. A teljes nyomaték már induláskor, a legalacsonyabb fordulaton rendelkezésre áll, a gyorsítás azonnali, zaj és vibrációmentes a sebességváltások, kellemetlen szagú kipufogógázok és természetesen CO2 kibocsátás nélkül.

International Van of the Year 2021 - New PEUGEOT e-EXPERT
Az e-EXPERT az első olyan elektromos PEUGEOT, amely kétféle hatótávolsággal, a felhasználói igényektől függően 50 kWh és 75 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátorral egyaránt rendelhető.

Töltéshez kétfajta fedélzeti töltő közül lehet választani. Szériában egyfázisú, 7,4 kW-os töltővel szerelik az autót, opcionálisan pedig 11 kW-os, háromfázisú töltő is rendelhető, a felhasználó töltési igényeinek megfelelően. A töltési idő szokványos, 8A-es háztartási aljzatról 31 óra 50 kWh akkuval vagy 47 óra 75 kWh akkuval. Ennél időtakarékosabb a 16A-es, megerősített hálózati aljzatról tölteni, a teljes töltési idő ezzel 50 kWh akkuval 15 óra vagy 23 óra 75 kWh akkuval. 7,4 kW-os, egyfázisú Wall Box használatával az 50 kWh akku feltöltéséhez 7,5 óra vagy 11 óra 20 perc szükséges a 75 kWh akkuval. 11 kW-os, három fázisú Wall Box és fedélzeti töltő használatával a teljes töltési idő 5 óra az 50 kWh akkuval vagy 7,5 óra a 75 kWh akkuval.

Nyilvános töltőállomások esetén az akku aktív hűtése lehetővé teszi akár 100 kW teljesítményű töltők használatát is, melyek segítségével az 50 kWh-ás akku 30 perc alatt, illetve a 75 kWh-ás 80%-ig tölthető 45 perc alatt.

Az 50 kWh kapacitású akkumulátoros Compact, Standard és Long változatok hatótávolsága a Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedures (WLTP) protokoll szerint akár 230 km is lehet. A Standard és a Long változatok nagyobb, 75 kWh kapacitású akkumulátorral is rendelhetők, amellyel a WLTP szabvány szerint akár 330 km-es hatótáv is elérhető.

A vásárlók a PEUGEOT támogatásával az Easy Care programmal férhetnek hozzá a töltési lehetőségekhez.

A PEUGEOT e-EXPERT a franciaországi Valenciennes-ben készül, ahol a gyártás felfuttatása folyamatban van, annak érdekében hogy a márka meg tudjon felelni az elektromos furgonok iránti egyre nagyobb érdeklődésnek.

International Van of the Year 2021 - New PEUGEOT e-EXPERT
A Peugeot a töltőkapacitás 70%-áig 8 év vagy 160.000 kilométer garanciát ad az akkumulátorra, amelyet minden időszakos szerviz alkalmával hivatalos igazolással is megerősítenek, megkönnyítve az újraértékesítést.

Az új PEUGEOT e-EXPERT európai forgalmazása 2020. novemberétől indult. Magyarországon a márkaképviseletek 2020. december végétől vesznek fel előrendelést.

PEUGEOT EXPERT / TEPEE
Forrás: Mocsai Zoltán
Marketing Vezető | Marketing Manager
P Automobil Import Kft.