CITROEN
  • Citroën C-Zero
MERCEDES
  • Mercedes-Benz C 350 e
  • Mercedes-Benz S-500 Plug-In Hybrid
NISSAN
  • Nissan Leaf
  • Nissan e-NV200 Evalia
OPEL/VAUXHALL
  • OPEL Ampera
PORSCHE
  • Porsche Cayenne S E-Hybrid
  • Porsche Panamera Diesel Plug-In
TESLA
VOLVO
  • Volvo V60 Plug-In
  • Volvo XC90 T8 PHEV
VOLKSWAGEN

Renault ZOE R110 - a zöld eminenciás

A cikk együttműködésben készült a Duna Autó Zrt.-vel.
Renault ZOE R110
Renault ZOE R110
A ZOE-t korábban háromféle motorral lehetett megrendelni, a Q90 jelű motort a gumiabroncsairól ismert Continental(!) szállította, a másik kettőt a Renault, R90 illetve R110 néven. A jelenleg kapható R110 jelzésű motor 41 kWh-s, a legnagyobb nyomatéka 250 Nm. Az új Z.E.40 akkupakk kapacitása 41 kWh. Valamivel nehezebb, mint a korábbi, 280 kg helyett 305 kg a súlya, de a nagyobb hatótáv kompenzálja a súlynövekedést.

Renault ZOE R110
Az akkumulátorok tetemes súlya ugyan magas menetkész tömeget eredményez (sofőrrel együtt 1550 kg), a súlypont azonban nagyon alacsonyan van, így a mérnökök kényelmes rugózást, és elfogadható kanyarodási tulajdonságokat tudtak kihozni a viszonylag rövid tengelytávú villamosból.

Renault ZOE R110
A nálunk újnak számító ZOE külsőre gyakorlatilag azonos a más országokban már 6 éve forgalomban lévő változattal, viszont közel kétszer annyit tud megtenni egy feltöltéssel, mint a korábbi modell. A NEDC (New European Driving Cycle) mérése szerint az új lítium-ion akkupakknak köszönhetően egy feltöltéssel elméletileg akár 400 kilométer is lehet a homologizációs hatótáv, azonban normál használatban, a valóságban, terhelés alatt nagyjából 300 kilométer teljesíthető egy töltéssel.

Renault ZOE R110
Ha a ZOE-t ECO-módban használjuk, mintegy 15 százalékot nyerhetünk a fogyasztáson. A 0-100 km/h gyorsulása 13,5 másodperc, 135 km/óránál leszabályoz az elektronika. 16 km/h-ig hallani lehet a ZOE trolibuszokra emlékeztető, a gyalogosok figyelmeztetésére kitalált hangját is. A hang kikapcsolható, vagy akár mélyebb tónust is választhatunk, de minden indítás után automatikusan bekapcsolja magát.

A ZOE-ban az energiavisszatöltő fékezés mindig azonos intenzítással történik, vagyis amikor lelépünk a gyorsító (a gáz)pedálról, mindig azonos intenzítással kezd lassulni az autó. A fékpedál először a visszatöltő motorféket aktiválja, és mivel ez elég intenzív, hamar meg lehet tanulni vele finoman lassítani.

Renault ZOE R110
Ami a töltés technikai kivitelezését illeti, az ábra alapján látszik, hogy otthonra célszerű egy wallbox, vagyis gyorstöltő felszerelése. A normál fali csatlakozóról ugyanis nagyjából 16 óra 30 perc kell az akupakk 80%-os feltöltéséhez. Ezt az időt jelentősen lerövidíti egy 11 kW-os teljesítményű, háromfázisú fali töltőállomás, ezzel már elérhető a 2 órás töltési idő, de az olcsóbb, 7,4 kW-ossal is 3 órára csökkenthető. Egy falitöltő felszerelve az autó árán felül nagyságrendileg 300-350 ezer forintos plusz kiadást jelent.

A ZOE-t 3 felszereltségi szinttel gyártják (Life, Zen, Intens), azonban Magyarországon csak Life és Intens felszereltség rendelhető.

Az autó formája kecses, energiahatékonysági mutatói a nagyobb hatótávval igazán jól használható autóvá teszik. Összefoglalva egy nagyon szerethető, immáron hosszabb távokon is nagy biztonsággal használható villanyautó.

A Renault ZOE-t a Duna Auto Zrt. 1037 Budapest, Zay u. 24. alatti Renault-szalonjában lehet megvásárolni. Idrányi Zoltánt, a Renault márka új autó értékesítési vezetőjét kérdeztük, kiknek ajánlja elsősorban ezt a tisztán elektromos autót?

- Olyanoknak akik szeretik a hangtalan autózást, de nem mondanak le a vezetési élményről sem. Ugyanakkor kedvező fenntartási költséget szeretnének és ez mellett környezettudatosak.

- Hogyan tudom tölteni a ZOE-t?

- Mivel a beépített Caméléon™ töltővel a ZOE motortól függően az egyfázisú 2,3 kW-os töltőállomásoktól egészen a három fázisú 43 kW-os töltőállomásokig tölthető, ezért azok is megvásárolhatják, akik otthon, egy 220 V-os háztartási konnektorról szeretnék tölteni az autót.

- Van olyan partnere a DunaAutonak, akik szakszerűen fel tudnak szerelni egy fali töltőt az otthoni garázsban?

- Természetesen van partnerünk, aki már számos ügyfélnek szerelt fel az igényeinek megfelelő fali töltőt vagy akár a szabadban is használható töltőoszlopot.

- Van olyan töltőtípus, gyártmány, amit ajánlana a vásárlónak?

- A Mennekes márkát ajánljuk, mind minőségben, mind ár/érték arányban a legjobbak közé tartozik.

- Ha a 220 V-os töltést választja valaki, mennyi idő szükséges a legalább 80%-os töltöttség eléréséhez?

- Nagyjából 20 óra.

- Így feltöltve hány km-t lehet megbízhatóan autózni vele?

- Teljes terhelés mellett (hűtés, fűtés) az "R" kódjelzésű motorokkal 300 km-t lehet megtenni biztonságosan.

- Milyen a ZOE motorválasztéka?

- Háromféle motorral lehet megvásárolni, az egyik motortípusból kétféle teljesítménnyel az R90-es és az R110-es választható, ezt a falitöltővel rendelkező vásárlóinknak ajánljuk, a másik motor a villámtöltést is engedélyező Q90-es. Átlagos használatra jobban ajánlott a "R" kódjelzésű motor, hisz a villámtöltőből nagyon kevés található meg országos szinten, ennek a motornak a fogyasztása is kedvezőbb, tehát nagyobb a hatótávolsága.

- Milyen akkumulátorkapacitásssal kínálják a ZOE-t?

- Jelenleg már csak a 41 kWh-s akkumulátorral lehet megrendelni.

- Az állami támogatással és az egyéb kedvezményekkel motortól és akkumulátortól függően mennyi egy új ZOE ára?

- Az autó listaára 9 999 000 Ft, ebből jön le 500 000 Ft kedvezmény és az 1 500 000 Ft állami támogatás.

- Van esetleg valamilyen akciós ár, most futó akció a jelenlegi modellre?

- 500 000 Ft a kedvezmény

- Milyen hataridővel vállalják a szállitást?

- Akár készletről is tudunk szállítani, itt csak a pályázat elbírálását kell megvárni, ami átlagosan 60 nap. Gyári megrendelésből nagyságrendileg 4 hónapos szállítási idővel kell kalkulálnia az ügyfeleinknek.

- Mennyire szervizigényes a ZOE?

- Nem szervizigényes, egy átlagos szerviz költsége nem éri el a 30 000 Ft-ot. A fékbetét- és tárcsa pl. többszörös élettartamú, mint egy átlagos belsőégésű-motoros autóé. Ez elsősorban az energia-visszatermelő fékrendszernek köszönhető, ezzel sokkal kevesebbet és kisebb erővel kell fékezni.

Ha valaki további részletek után érdeklődik, hol találja meg Önt?

- Személyesen a 1037 Budapest, Zay u. 24. alatti Renault-szalonban, telefonon a +36 20 230 0914 számon, e-mailben az idranyizoltan@dunaauto.hu/ címen.

A szalon hétfőtől péntekig 8:00-18:00-ig, szombaton 10:00-13:00-ig várja a vásárlókat.